Menu
Obec Dolné Orešany
ObecDolné Orešany

Deň matiek 2016

8.5.2016

Milé matky, mamy, mamičky, staré mamy, vážení prítomní! 8..Druhá májová nedel'a je každoročne oslavou Dňa matiek.

Slovo mama je tým slovom, ktoré sa v cudzom jazyku učiť' netreba. Mama je mama na celom svete. Prečo je to tak? Veď je to také jednoduché ...

  • Veď práve mama je tým človekom, ktorý nám daroval to najcennejšie, čo vôbec môže človek človeku darovať' - l'udský život.
  • Mama je prvým človekom, ktorý náss láskou objal pri príchode na svet, ktorý nám ponúkol prvú potravu pre telo aj pre dušu.
  • Mama je slovo, ktoré sme vyslovili ako prvé.

Každé dieťa má svoju mamu, aj každá mama má svoju mamu. Každý z nás sme cez svoje mamy a ich mamy spojení do jednej vel'kej l'udskej rodiny. Aj keď výchova detí si zo strany matiek vyžaduje obrovské úsilie a vel'ký kus práce, výchova detí nie je prácou. Je poslaním.

 Nuž vzdajme úctu matkám, ktoré v mene tohto poslania nezištne obetujú nielen svoj vol'ný čas, svoje tajné plány, ale ak by bolo nutné, aj svoj vlastný život. Veď práve matka úzkostlivo sleduje každý krok svojho dieťal'a, teší sa z jeho úspechov, prežíva jeho nezdary, pohládza ubolenú nožičku, tváričku či dušičku. A je to práve matka, kto neskór s obavami ale aj s patričnou dávkou hrdosti vyprevádza svoje dieťa do tajomného sveta dospelosti.

Každý z nás - dieťa či dospelý - rád spomína na svoju mamu. Kde sú naše mamy? Niekto ich má pri sebe, blízko na pohladenie, niekto vel'mi, vel'mi ďaleko. Tak ďaleko, že sa so svojou mamou môže porozprávať len v myšlienkach a spomienkach. Mamu máme každý len jednu. S pribúdajúcimi rokmi a životnými skúsenosťami si stále viac uvedomujeme, že je to práve tá naša mama, láskavá mama, ktorá to s nami myslí najlepšie.

Nuž dovol'te mi teraz, na záver, povedať za všetkých. Za všetkých, ktorí sme v tejto miestnosti, za tých, ktorí to majú komu povedať, aj za tých, ktorí už nemáme svoju mamu pri sebe: " Drahá mama,  mám Ťa rád."

Dátum vloženia: 16. 5. 2016 8:47
Dátum poslednej aktualizácie: 6. 10. 2021 18:41

Život v obci

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Zberný dvor

testovanie

Prevádzkové hodiny:

sobota - 8,00 - 11,00 hod.

streda - 15,00 - 17,00 hod.

ZMO

Logo ZMO

Mapový portál

mapovy portal